- Ruim 40 procent van de kleine flesjes met statiegeld wordt niet ingeleverd bij een inzamelpunt, waarmee de wettelijke norm niet wordt gehaald.
- Dat blijkt uit het jaarverslag van het Afvalfonds Verpakkingen waar het AD over bericht.
- Het bedrijfsleven, dat verenigd is in het Afvalfonds, is verplicht aan de wettelijke norm te voldoen en denkt nu aan meer inzamelpunten.
- Lees ook: Verbod op gratis plastic wegwerpbekers per 1 juli leidt tot onrust bij bedrijven – startup die herbruikbare koffiebekers met statiegeld aanbiedt, ziet toename klanten
Het gros van de Nederlanders (91 procent) weet dat sinds 1 juli 2021 ook statiegeld op kleine plastic flesjes geldt. Maar ruim 40 procent wordt niet ingeleverd bij een inzamelpunt, wat neerkomt op 400 miljoen flesjes per jaar en 1 miljoen flesjes per dag.
Dat blijkt uit het jaarverslag van het Afvalfonds Verpakkingen waar het AD over bericht. Inclusief grote flessen werd 68 procent ingezameld, de wettelijke norm is 90 procent. Het bedrijfsleven, dat verenigd is in het Afvalfonds, is verplicht die doelstelling te halen.
Gebeurt dat niet dan kan de milieu-inspectie maatregelen nemen. Dat kan mogelijk worden voorkomen met meer inzamelpunten op bijvoorbeeld scholen, attractieparken en festivals, zegt Hester Klein Lankhorst, directeur van het Afvalfonds tegen de krant.
Ook laat het fonds gedragswetenschappers onderzoeken waarom mensen hun flesje niet inleveren en hoe het mogelijk anders kan. “Je kunt alleen constateren dat mensen het niet willen, of dat het ze niet makkelijk genoeg wordt gemaakt. We zullen aan de bak moeten”, aldus Klein Lankhorst in het AD.